Mobilya temizliği nasıl yaparım her kadının soruları arasındadır. Sadece toz almak için değil uzun ömürlü bir mobilya için de temizlikte dikkat edilecek bazı hususlar vardır. Temizlik süreniz evinizin ne kadar oymalı ve ince işçilikli mobilyaya sahip olmasına göre değişecektir. Fakat kolay yöntemlerle daha kısa sürede mobilya silmek mümkün. Peki mobilya kumaşları ve türüne göre nasıl mobilya temizliği yapılmalıdır işte yazının devamında sizler için derlendi!
Bu Yazımızda Neler Var :
Mobilya Temizliği için Kumaş ve Mobilyada Bilinmesi Gerekenler
Etkili bir mobilya temizliği yapmak istiyorsanız ürünlerinizi iyi tanımanız gerekir. Son zamanlarda mobilyalarda kullanılan kumaşlar ve özelliklerini bu listede inceleyebilirsiniz.
Kumaş Türü | Kumaşın Özelliği |
Moher | İnce dokulu ve parlak bir kumaştır. Düzenli bakım yapılırsa uzun ömürlü bir kullanıma sahiptir. |
Tay Tüyü | Su geçirmez ve leke tutmaz. Yırtılması zordur ve terleme sorununun en az olduğu kumaştır. Mobilya temizliği için uzun yıllardır tercih edilir. |
Şönil | Tüylenme yapmaz. Fiyat olarak diğer kumaşlara göre daha makuldür. Kayma yapmaz ve dolgun bir yüzeye sahiptir. |
Nubuk | Yumuşak ve kadifemsi bir yapısı olan nubuk, kolay temizlik için ideal bir üründür. Nubuk koltuk takımı için tercih edilebilir. |
Kadife | Polyester, pamuk ve viskon içerikli ipliklerle üretilir. Toz ve kir tutmayan bir yapısı vardır. |
Keten | Güneşte renk solması yapmaz. Çabuk kirlenmez ve toz çekmez bu sebeple mobilya temizliği için tercih edilen kumaşlar arasındadır. |
Deri | Kaliteli deri kumaşlar yırtılma ve lekelenme yapmaz. Yumuşak yapılıdır fakat terleme yapabilir. Siyah mobilya temizliği için deri daha kolaydır. |
Mobilya türüne göre temizlik yapılacaksa genelde tercih edilen mobilyalar ahşap, bambu ve plastik ürünlerdir. Örneğin bebek odası ve yatak için uygun mobilya seçilirse temizliği ve kullanımı kolay olur. Mobilyaların genel özellikleri ise:
Mobilya Türü | Mobilya Özelliği |
Ahşap | Dayanıklı ve uzun ömürlü olan bu mobilyalarda ıslak bez kullanılmaması tavsiye edilir. Özellikle yemek odası ve yatak odası için geri dönüştürülebilir özelliğe sahiptir. |
Bambu | Doğal ve sıcak bir hava katar. Dayanıklı bir mobilya türüdür. Fazla su sevmediği için mobilya temizliği de ayda bir yapılır. |
Plastik | Düşük maliyet ve zengin renk seçeneklerine sahiptir. Mobilya temizliği yaparken zamanla sararma yapabilir. Alaşım malzemesine göre uzun ömürlülüğü değişebilir. Genelde yemek odası takımları için plastik ürün tercih edilir. |

Ahşap Ürünler İçin Temizlikte 6 Önemli Püf Nokta
Doğru yöntemlerle temizliğe başlarsanız başarılı sonuçlar elde edersiniz. Temizlik sırasıyla nasıl yapılmalı diye merak ediyorsanız şu birkaç püf noktayı gözden kaçırmayın.
Düzenli Toz Almak: Yumuşak bezle yapılan bir temizlik ahşabın zamanla çizilmesini de önler.
Bez Seçimine Dikkat Etmek: Her zaman nemli bez tercih edin. Ahşap ürünlerin kabarmasının en büyük sebebi ıslak bezlerdir.
Ahşap Cinsine Göre Doğal Temizleyiciler: Fazla karışım içermeyen sirke, limon türü temizleyiciler sağlık açısından da faydalıdır. Miktarı doğru kullanmaya özen gösterin.
Güneş Işığından Korumak: Uzun süre güneşe maruz kalan mobilyalarda renk solması ve eskimeler olur. Bunun için güneşin en yoğun olduğu saatlerde kalın perde çekilebilir. Güneş ile mobilyanın teması kesilebilir.
Cilalama Yapmak: Belli aralıklarla mobilyanızı cilalatın. Ürünün kendine gelmesini ve temiz kalmasını sağlar. Aşırıya kaçmayın ve kullanım talimatına özen gösterin.
Neme Karşı Önlem Almak: Aşırı nemli şehirlerde mobilya daha hızlı deforme olur. Hava sirkülasyonuna dikkat edin. Bu altı ana konuya dikkat ettiğiniz müddetçe uzun ömürlü mobilyalar kullanabilirsiniz.

Mobilyalar Ne ile Silinmeli? Evdeki Kolay Malzemelerle Temizlik
Her evde mobilya temizliği için kullanılabilecek bazı malzemeler vardır. Ancak her ürünün her mobilya türüne uymayacağı unutulmamalıdır. Hassas kumaşlar asla karışım ve ağartıcı temizlik ürünleri ile temizlenmemelidir. İşte sizler için evde bulunan birkaç malzeme ile temizlik önerisi
- Bulaşık deterjanı
- Ev yapımı sirke
- Limon suyu
- Arap sabunu
Bu ürünlerin hepsi su ile hafif açılarak kullanılmalıdır. Özellikle sirke ve limon gibi asidik maddeler mobilya temizliği yapayım derken kumaşa zarar verebilir. Ilık su ile karıştırıldığında hem kullanılan malzemenin oranı azalır hem de daha çok yüzeye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Temizleme bezinin ise tüy dökmeyen mikrofiber ya da pamuklu bezlerle yapılması daha uygun olacaktır.

Ahşap Mobilya Neyle Silinir? Mobilya Temizliği için Dikkat Edilecek Hususlar
Ham ahşap nasıl temizlenir sorusu birçok temizlik meraklısının ilgi konusudur. Çünkü ahşap mobilya hem çok dayanıklı hem de çok narin bir yapıya sahiptir. Uygun temizleme yöntemleri kullanılmazsa mobilyanız zarar görebilir. Özellikle oturma grupları ve köşe koltuk takımları çok hızlı kirlenmektedir.
Temizliğe başlamadan iyi düşünmek gerekir çünkü kimyasal ürünler her ahşap için kullanışlı olmayabilir. Karışım yapmaktan ve asitli birkaç ürünü aynı anda kullanmaktan vazgeçin. Çok az sirke ve su ile genel mobilya temizliği yapabilirsiniz. Temizlikten sonra ise ahşabı nemli bırakmamaya özen gösterin.
Mdf Mobilya Nasıl Temizlenir?
Kolonya, alkol gibi kimyasallar yerine mikrofiber bezlerle kolayca mdf mobilyalar temizlenebilir. Sürekli kirlenecekse mobilya temizliği neden yapılır sorusu herkesin aklına gelebilir. Fakat düzenli temizleme mobilya temizliği için kalıcı leke oluşumunu engeller. Ne kadar sağlam olsa da mdfler de ahşaptır ve aşırı su ile temizlemek üründe aşınmalara sebep olacaktır.

Sararmış Beyaz Mobilya Nasıl Temizlenir? Bazı Püf Noktalar
Eşit miktarda hazırlayacağınız su ve sirke karışımını sararmış mobilyanıza uygulayabilirsiniz. Bir süre bekledikten sonra ılık suyun içine karbonat karıştırıp mobilya temizliği için son aşamayı gerçekleştirebilirsiniz. Beyaz mobilya ne ile silinir sorusu da aslında mobilyayı sarartmamak üzere yapılan temizlikle mümkündür. Mobilya temizleyicileri beyaz mobilyada kullanabilirsiniz.
Özellikle kanepe için görünmeyen bir kısımda deneme yapmadan temizleyici maddeler kullanmamaya özen gösterin. Bazen mobilya temizliği yapayım derken aşınmış ve sararmış eşyalarla karşılaşabilirsiniz. Beyaz mobilya temizliği diğer mobilyalara göre cilalamada daha uğraştırıcı olabilir.
İstediğiniz kadar uğraşmanıza rağmen sarılık gitmiyorsa evde ahşap zımparalama yapıp beyaz boya ile tekrar boyama yapabilirsiniz. Pürüzsüz ve beyaz mobilya için kesin sonuca bu şekilde ulaşabilirsiniz.
Doğal Mobilya Temizliği İçin Kendi Cilanızı Hazırlayabilirsiniz
Antika mobilyalarda temizlik kadar uzun ömürlülükte cilalama da önemlidir. Genelde gardırop neyle silinir derdine düşen kullanıcılar mobilya temizliği sonrasını göz ardı ederler. Halbuki evde birkaç malzeme ile daha parlak ve canlı mobilyalarınız olabilir.
Limon esansı ve zeytinyağı ile yapacağınız karışımı pamuk yardımı ile mobilyanıza uygulayabilirsiniz. Uzun süre parlak kalacak ve güzel kokacak mobilyalar favoriniz haline gelecektir. Düzenli kullanım mobilyanızda gözle görülür bir fayda sağlayacaktır.
Mobilya Temizliği Hakkında En Sık Sorulan Sorular
Mobilya temizlerken en çok uygulanan uygulamalar ve öneri fikirlerle ilgili en sık sorulan sorular sizler için sıralandı işte birkaçı burada!
1 -Mobilyaların Parlaması İçin Ne Yapmalı?
Mobilya temizliği için çok az bir zeytinyağı ile mutfak dolaplarını ve koltukları parlatabilirsiniz. Ya da bir miktar bebek yağı size yardımcı olacaktır. Genç odası için hatta baza kenarları için de hem parlatmak hem de lekelerden kurtulmak mümkündür.
2- Sehpalar ne ile Silinir?
Mikrofiber bezle metalin rengini soldurmadan kolayca temizlik yapabilirsiniz. Kısa sürede tozu içine hapseder. Fakat bunun için nemli bez kullanmaya dikkat edin. Özellikle ıslak bezler mobilyanızın kabarmasına ve soyulmasına neden olabilir.
3- Mobilya Üzerindeki Parmak İzi Nasıl Çıkar?
Çok az bulaşık detarjanı ve ılık su karışımı ile lekelerden kurtulabilirsiniz. Ya da bulaşık makinası tabletlerini sıcak suda eritip temizlik için kullanabilirsiniz. Yağ ve kir için birebir temizlik ürünleri arasında bunları söylemek mümkün.
4 -Koltukları Hangi Deterjanla Temizleyebilirim?
Arap sabunu, koltuk temizliğinde kullanılabilir en zararsız malzemedir. Çünkü koltuk kumaşlarına zarar vermeden beyazlatma özelliğine sahiptir. Eğer istenilen sonuç alınmazsa yumuşatıcılarla da koltuk temizlenebilir.
Ev ve iş yerlerinizde kullanacağınız mobilyaları satın alırken markaya dikkat etmeniz gerekiyor. “En iyi 10 mobilya markası hangileri” başlıklı yazımıza tıklayarak daha iyi fikir sahibi olabilirsiniz.
Bir Cevap Yaz