«
saç-ekmeği

Saç ekmeği çoğu zaman annelerinizin bazen de komşu teyzelerin yapıp ikram etmesiyle tattığınız sıcacık dumanı üzerinde tüten halleriyle iştahınızı kabartan muhteşem bir lezzettir. Oldukça yöresel olan bu tadın bölge bölge hatta şehir değiştirdikçe tarifleri de değişkenlik göstermektedir.  

Kokusunun gelmesiyle beraber sizi memleketinizin topraklarında diyar diyar gezdirecek olan saç ekmeği çeşitli halleriyle karşınıza çıkabilir. Bu haller kimi zaman 1 yufka kaç kalori araştırması dahi yapan sizleri korkutsa da onu yemekten kendinizi alıkoyamayabilirsiniz. O halde eşsiz tarifleriyle beraber tüm sorularınızın cevaplarını bu yazı içerisinde ulaşacaksınız.  

Sac Ekmeği Hamuru Nasıl Yapılır? 

Saç ekmeği yıllarca yemeklerinize eşlik eden yöresel bir lezzet olarak her daim sofralarınızı güzelleştirmeye devam etti. Bu ekmeği böylesine lezzetli ve eşsiz yapan şey neydi? İşte bütün püf noktalarıyla saç ekmeği hamuru nasıl yapılır tarifinin detayları; 

  • Un 
  • Tuz 
  • Su 
  • Maya  

Ununuzu eleyerek yoğuracağınız kabın içerisine alın. Burada önemli olan nokta unun güzelce elenmesi ve hava almasını sağlamış olmaktır. Daha sonra bir miktar ılık su, tuz ve mayayı çözülmeleri için başka bir kabın içerisinde bekletin. Mayanın kabardığını gördüğünüzde ununuzu eklemeye başlayabilirsiniz. Saç ekmeği miktarına bağlı olarak unu ve suyu kontrollü şekilde eklemeyi unutmayın.  

Yoğurma işlemine arada elleriniz ıslatarak devam etmeye çalışın ve kıvam alan hamurunuzu toparladıktan sonra mayasının gelmesi için yaklaşık bir saat örtüye sarışmış leğen içerisinde bekletin. İçine eklediğiniz maya sayesinde hamurunuz hemen hazır olacaktır.  

saç-ekmeği
saç ekmeği

Saç Ekmeği Nasıl Yapılır?

Saç ekmeği yöresel bir lezzet olmasına rağmen aşağı yukarı hamur kısmında benzerlik göstermektedir. Fakat bazı bölgelerde mayasız yoğrularak yapılmasıyla da ün kazanmış bir ekmek türüdür. Orijinal tarifinde saç üzerinde pişirilmesi gereken bu ekmek bazı yörelerde tava üzerinde de yapılabilir.  

İster henüz dumanı üzerinde tüterken yağlayarak isterseniz yağlamadan arasına bir şeyler ekleyip yiyebileceğiniz bu ekmeğin beş farklı tarifini aşağıda görebileceksiniz.  

1- Mayasız Saç Ekmeği Tarifi

Mayalı oluşuyla gönüllerinizde taht kuran saç ekmeği bazen sofranıza mayasız olarak da gelebilmektedir. Kimi zaman evlerinizde mayanızın bitmesiyle kimi zaman da özellikle mayasız yemek istemenizle ortaya çıkan bu tarif şu şekildedir; 

  • 8 su bardağı un 
  • 4 tatlı kaşığı tuz 
  • Alabileceği kadar ılık su  

Ununuzu ve tuzunuzu birbirine karıştırdıktan sonra ısılık suyu kontrollü şekilde hamurunuza ekleyerek yoğurunuz. Hamur toparlandıktan sonra beze haline getiriniz ve 20 dakika dinlenmeye bırakınız.  

2- Yağlı Sac Ekmeği Tarifi 

Yağlı yemeyi seven insanlar için özel olarak hazırlanan bu tarifte tereyağının muhteşem lezzetini tüm detaylarıyla hissedeceksiniz. Saç ekmeği yağsız şekilde yapıldığında daha sağlıklı bulunsa da tereyağı söz konusu olduğunda sağlığınızdan ödün vermenize gerek kalmaz.   

Kahve yanlarında dahi ikram edebileceğiniz bu doyurucu lezzetin sofralarına yağlanmış şekilde gelme serüveni şu şekildedir. Önce hamurunuzu yoğururunuz daha sonra mayalanmasını bekleyiniz ve hamuru tabak büyüklüğünde açınız. İçine tereyağı sürerek tekrar bezeler haline getiriniz ve dinlenmeye alınız. 

Dinlendirdiğiniz hamurunuzu tekrar açarak sac üzerinde pişirmeye alınız. Bu sayede tel tel ayrılacak olan saç ekmeği kuru bir lezzet olmaktan çıkacak ve tadına doyamayacaksınız.  

saç-ekmeği

3- Elazığ Sac Ekmeği Tarifi 

Elazığ’ın oldukça meşhur olan bu lezzetini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. Tulum peyniri ve tereyağı eşliğinde yemeye doyamayacağınız bu lezzetin püf noktaları sizlere bambaşka deneyimler sunacak. Görsel olarak bazlamadan daha ince ve geniş yapılı olan ekmeğin tarifine geçebilirsiniz.  

  • Bir paket yaş veya kuru maya 
  • 4 su bardağı ılık su  
  • Alabildiği kadar un  
  • 2 tatlı kaşığı tuz 

Mayalı hamurunuzu nasıl yapacağınızı detaylı şekilde görmüştünüz. Normal bir mayalı hamur hazırladıktan sonra bilinen saç ekmeği büyüklüklerine göre daha küçük ve kalın sayılabilecek bu ekmeği açarken merdane kullanmanız gerekmektedir. Hamurunuzu açtıktan sonra sacın üzerinde pişirip afiyetle tütebilirsiniz.  

4- Tavada Sac Ekmeği Tarifi

İsmine ve doğasına aykırı olan bu tarifi diğer tariflerden ayıran temel özellik tavada pişiriliyor olmasıdır. Metropol insanın her derde çare ve alternatif arayışıyla beraber olarak ortaya çıkan tavada saç ekmeği evlerinizin mutfaklarında dahi yapabileceğiniz bir ekmek tarifidir.  

Bahsi geçen konu ile alakalı klasik hamurunuzu hazırladıktan ve mayaladıktan sonra yapmanız gereken şey döküm ve geniş yapılı bir tavada ekmeğinizi pişirmek olmalıdır. Fakat şunu unutmamalısınız ki saç ekmeği türünü eşsiz yapan özelliği odun ateşinde ve saç üzerinde ağır ağır pişmesidir.  

5- Sac Ekmeği – Nefis Yemek Tarifleri Özel Tarifi

Nefis yemek tarifleri sayfası çoğunuzun tariflerine özenle baktığı ve bire bir uygulamaya çalıştığı bilindik bir sitedir. Bu ekmek için de özel bir tarif yayınlamış ve okuyucuları tarafından beğenilmiş. Tam ölçü vermeden hazırlanan bu tarif şu şekildedir; 

  • Un  
  • Su 
  • Tuz 
  • Maya 

Unu suyu tuzu ve mayayı bir kaba alarak yoğurmaya başlayın. Elinizi ıslatarak sürekli yoğurun ve hafif maya almaya başlayınca üzerini kapatarak kabarmasını bekleyin. 2 saat mayalanan hamurunuzdan bezeler oluşturun ve açarak saç üzerinde pişirin. Afiyet olsun.  

saç-ekmeği

Saç Ekmeği ve Benzerlerinin Kalori Miktarı  

Daha önce de belirtildiği gibi özellikle hanımlar kalori hesaplamaları yapmak konusunda uzmanlaşmış sayılabilir. Söz konusu ekmek ve türevleri olduğunda mideleri bu lezzetle şenlenirken akılları yufka kaç kalori gibi sorularla dolabiliyor.  

Saç ekmeği de dâhil geri kalan ekmek türlerinden bazılarının kalori miktarını aşağıdaki tabloda bulabilecek ve yeme miktarınıza yön verebileceksiniz. Özellikle sac ekmeği kalori konusunu merak eden okuyucular tabloyu inceleyebilir ve soru işaretlerinden kurtulabilirler.  Saç ekmeğini sağlıklı atıştırmalık olarak tüketebilirler.

Ekmek Çeşidi   Kalori Miktarı 
Lavaş (100 gram)  284 
Saç ekmeği (100 gram)  301 
Bir bütün somun ekmek  248 
Bazlama (50 gram)  180 
Yufka   300  

 Saç Ekmeği Hakkında Sık Sorulan Sorular  

Söz konusu kokusuyla sizleri cezbeden henüz sıcakken iştahlarınızı kabartan ekmek tarifleri olduğunda aklınızda yapımıyla ve tarihçesiyle alakalı çeşitli sorular yankılanabilir. İşte bu sorulardan bazıları şu şekildedir;  

1- Yufka Ekmek Hangi Yöreye Aittir? 

Yufka ekmek kaç yıl geçerse geçsin sofralarında her zaman kendisine yer bulmuş köklü bir geçmişe aittir. Yufka denildiğinde aklınıza gelebilecek bir yörenin olması pek de mümkün değildir. Çoğunlukla İç Anadolu da tüketilse de Türkiye’nin bütün yörelerinde rastlamak mümkündür.  

2– Saç Bazlama Nedir?

Bazlama en az diğer ekmek çeşitleri kadar ilgi gören ve İç Anadolu Bölgesi ile özleşen bir türdür. Evlerinizde tava üzerinde pişmesine alışık olduğunuz bu ekmeğin saç üzerinde yapılması saç bazlamayı oluşturmaktadır.  

3- Kepek Ekmekte Maya Var mı? 

Kepek ekmek un, buğday kepeği, maya ve suyun yoğrulmasıyla oluşmaktadır. Maya hamurların kabarmasını ve piştikten sonra yumuşak kalmasını sağladığı için kepek ekmek içerisinde de kullanılır.  

4- Saç Ekmeği Makinesi Var mı? 

Saç ekmeği makinesi sanayi tipli makineler olup yufka açmakta kullanılır. Seri üretim yapmak için firmaların işleerini kolaylaştırmayı sağlamaktadır.  

5- Saç Ekmeği Kilo Yapar mı? 

Sac ekmeği kalori bakımından incelendiğinde bir adet porsiyonda 300 kalori barındırmaktadır. Kontrolsüz ve fazla tüketildiği takdirde istenmeyen kilolara yol açması oldukça muhtemeldir. Sac ekmeği kilo yaparmı sorusuna kalori miktarı bile cevap niteliğindedir. 

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *