Yavru kedi nasıl beslenir sorusu zihninizi meşgul ediyorsa ya bir yavru kediye sahipsinizdir ya da sahiplenmek için sabırsızlanıyorsunuz demektir. Evinizde kedi beslemek sizler için muhteşem deneyimler edinmenize yardımcı olsa da söz konusu annesiz bir yavru kediyse üzerinize düşen sorumluluklar biraz daha fazla olabilir.
Bu Yazımızda Neler Var :
Yeni Doğmuş Annesiz Kediyi Beslerken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Müjde! Eğer evinizde annesiz bir yeni doğmuş kediniz varsa artık bir bebeğiniz var denilebilir. Bu kediler büyük kedilere nazaran çok daha fazla sorumluluk ister ve aklınızı yavru kedi nasıl beslenir sorularıyla doldurur.
Beslenme şekillerinden tutun da yeni doğmuş kedi ellenir mi gibi detayları dahi düşünmeniz gereken bu altın dönemde sizlere yardımcı olacak tüm cevaplar bu yazının içinde mevcut. Öncelikle kilo basamaklarını bilmeniz için aşağıdaki tablodan faydalanabilirsiniz;
Kedinizin Haftası | Haftasına Göre İdeal Kilo Aralığı |
1 Haftalık | 130-280 gram |
2 Haftalık | 280-380 gram |
3 Haftalık | 350-410 gram |
4 Haftalık | 410-500 gram |
5 Haftalık | 475-580 gram |
6 Haftalık | 550-680 gram |
7 Haftalık | 650-830 gram |
8 Haftalık | 780-1100 gram |

1- Duruş Pozisyonunu Ayarlayın
Yavru kedi nasıl beslenir diye düşünmeye başladığınız zaman duruş pozisyonunu ayarlamak çoğunuzun önemsemediği bir konu olabilir. Ancak beslenme açısından oldukça önemli bir durumdur.
Genellikle sık düşülen hatalardan birisi kediyi sırt üstü yatırarak beslemektir. Böyle bir pozisyonda soluk borusuna süt kaçma ihtimali yüksektir. Bu durum yavru kedi nasıl beslenir sorusundan ziyade nasıl beslenmez sorusunun bir cevabı niteliğinde olabilir. Kedinizi oturur pozisyonda veya annesini emerken alacağı şekildeki gibi bir konumla beslemeniz daha doğru olacaktır.

2- Biberonla Besleme Yapın
Annesi olamayan yavru kedi nasıl beslenir dediğinizde, dört haftadan küçükse yani 1 haftalık yavru kedi ne yer şeklinde düşünüyorsanız tek başına mama yiyemeyeceğini unutmamalısınız. Veterinerden ya da marketlerden aldığınız yeni doğan kediler için uygun olan süt tozu karışımını hazırlayıp bir biberon yardımı ile emmesini sağlamalısınız. Biberonun yanı sıra şırınga veya bebek burun aspiratörleri de size yardımcı olacaktır. Yeni doğan kedi nasıl beslenir konusunda size kolaylık sağlayacak aparatlar edinmelisiniz.

3- Yaş ve Kuru Mamayı Birlikte Verin
Yavru kedi nasıl beslenir sorusunu sordunuz ve dört haftadan büyük olan kedinize mama verebileceğiniz bilgisine ulaştınız. Ardından peş peşe gelen 2 aylık yavru kedi ne yer gibi sorulara da cevap aramaya başladıysanız bazı şeylere dikkat etmelisiniz.
Kedinize kuru mama vermemelisiniz. Yaş mama ve kuru mamayı bir kabın içerisinde püre haline getirip bu şekilde yemesini sağlamanız kediniz için en doğru olan yöntem olacaktır. Ne komple kuru mama ne de tamamen yaş mama vermeniz uygun olmayacaktır. Bu durum 3 aylık yavru kedi ne yer sorusuna da cevap niteliğindedir.

4- Verilen Mamanın Kıvamını Ayarlayın
Kuru ve yaş mamayı püre yaptığınız zaman çok katı veya çok sıvı olmaması gerektiğine dikkat etmelisiniz. Kulak memesi kıvamı olarak da tabir edilen yumuşaklığı elde ettiğiniz zaman kedinize muhteşem bir yeme zevki tattırabilirsiniz. Bu ayarlamalarla yavru kedi nasıl beslenir sorusuna cevap olarak uzmanlaşabilirsiniz.

5- Beslenme Aralıklarına Dikkat Edin
Daha önce de söylendiği gibi yavru kedinizi yavru bir bebek gibi düşünmelisiniz. Yeni doğan kedi kaç saat aç kalabilir diye sorduğunuzda uzun süre aç kalamayacağını aklınızdan çıkarmamalısınız. 2-3 saat aralıklarla beslenmesini gerçekleştirmeli ve doyduğundan emin olmalısınız. Gece boyunca aç kalmaması için uyandığında besleme yapmalısınız. Unutmayın ki gözleri açılmamış yavru kedi nasıl beslenir konusu detaylara hâkim olmanızı gerektirmektedir.

6- Kendi Kendine Yemesi İçin Fırsatlar Tanıyın
Dört haftasını tamamlamış yavru kedi nasıl beslenir dediğinizde şunu unutmamalısınız ki artık kendi kendine yemeye alıştırmaya başlamanız gerekmektedir. Bu onun gelişim basamaklarında önemli bir yer tutacaktır. Kuru veya yaş mamaları keşfetmesine izin vererek koklaması hatta tatması için önüne az miktarlarda koyarak besinleri tanımasını sağlamalısınız. Bu sayede 1 aylık yavru kediler ne yer sorusuna yavaş yavaş mama tadımları yapmaya başlayabilir cevabı verilebilir.

7- Vücut Sıcaklığına Dikkat Edin
Yeni doğmuş sağlıklı yavru kedilerin vücut sıcaklığı genellikle 35,5-37.5 derece arasında değişmektedir. Yavru kediler hipotermiye yakalanmaya oldukça müsaitlerdir. Sizin yapmanız gereken bu sıcaklığı gözetmektir. Çok fazla altına düşmesi veya üstüne çıkması kediniz için oldukça tehlikeli olabilir. Yavru kedi nasıl beslenir denildiğinde vücut sıcaklığının onun iştahını etkileyebileceğini bilmelisiniz.

8- Aşılama Yapmayın
Genel kanaat yavru kedilerin sekizinci haftadan itibaren aşı olabileceği yönünde olsa da böyle bir karar vermeden önce veteriner hekiminize başvurmalısınız. Kedinizin aşıları kaldırıp kaldıramayacağını veya hangi aşılara ihtiyacı olduğuna dair bilgiler edinmelisiniz. Emin olduktan sonra bir aşı takvimi oluşturabilirsiniz. Yavru kedi nasıl beslenir sorusunun cevabı gibi durmasa da aşılar kedinizin iştahımı etkileyebilmektedir.

9- Diğer Kedilerle Temas Etmesinden Kaçının
Anne sütü alsın veya almasın yeni doğan bir kediniz varsa başka kedilerle temas etmesine müsaade etmemelisiniz. Bu onun savunmasız durumda olan solunum ve sindirim sistemini doğrudan etkileyebilir ve hasta olmasına olanak sağlayabilir.
Eğer siz başka kedi ile temas ettiyseniz ellerinizi bol sabunlu su ile yıkadıktan sonra üstünüzü değiştirmeden yavru kedinize yaklaşmamalısınız. Genellikle insanlar yavru kedi nasıl beslenir diye düşündüklerinde bu kadar detaylı cevaplar alacaklarını tahmin etmeseler de bunlar beslenmeyi etkileyen önemli detaylardır.

10-Rahatlıkla Tuvaletini Yapabilmesi İçin Masaj Yapın
Yavru kedi nasıl beslenir sorusunun tüm cevaplarını aldığınıza göre bu beslenmenin size kokulu bir dönüşü olacağını unutmamalısınız. Eğer evcil bir hayvanınız varsa dışkılama sizin kesinliklinle midenizi bulandırmamalıdır. Çünkü bu durumla oldukça haşır neşir olmanız gerekebilir.
Sağlıklı bir yavru kedi 6-8 saat aralıklarla tuvaletini yapabilir. Burada size ihtiyaç duyması oldukça muhtemeldir. Yapmanız gereken kedinizi doğru pozisyona getirdikten sonra nemli bir bez yardımı ile dışkılama yapacağı bölgeleri yumuşak yumuşak ovalamanızdır. Bu onun uyarılmasını ve tuvaletini yapmasını sağlayacaktır.

Yavru Kedi Bakımındaki Çok Önemli Detaylar
Yetim bir yavru kediye sahipseniz annesinden ayrılan yavru kedi ne yer veya annesiz yavru kedi nasıl beslenir sorularına cevap bulduktan sonra bilmeniz gereken farklı önemli detaylarda ortaya çıkabilir. Sizlerin dokunmaya dahi kıyamadığı bu yavrucakların sağlıkla büyümesi için bazı yardımlara ihtiyacı vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir;
- Ellerinizi arındırmadan dokunmamaya özen göstermelisiniz.
- Stres yaşamasını engellemek için kalp ritimlerinizi dinletebilirsiniz.
- Temizliğini ılık ve nemli yumuşak bir bezle yapmaya özen gösterin.
- Ona şefkatle yaklaşın ve korkmasını engelleyin.
- Haftasına uygun özel mamalar verin genel mamalardan uzak durun.
- Sindirimi kolay yüksek kaliteli süt tozları almaya çalışın.
- Musluk suyu yerine taze ve temiz su vermeyi ihmal etmeyin.
Yavru Kedi Nasıl Beslenir Hakkında Sık Sorulan Sorular
Söz konusu durum yavru kedi nasıl beslenir şeklinde bir soru ile başladığında bunla beraber aklınızda farklı sorular da oluşabilir. İşte bunlardan en sık sorulanları şu şekildedir;
1- 1 Aylık Yavru Kedi Ne ile Beslenir?
Küçük lokmalar halinde süt tozu veya kuru ile yaş mamayı karıştırarak elde ettiğiniz püreleri vererek kedinizi besleyebilirsiniz. Vereceğiniz mamanın kalitesinden emin olmanız önemli bir noktadır.
2- Yavru Kediler Kaç Saatte Bir Yemek Yer?
Yavru kedilerin 2-3 saatte bir yemek yemesi veterinerler tarafından önerilmektedir. Bu noktada uzun süre aç kalan yavru kedi çok hızlı enerji kaybedecektir.
3- Yavru Kedi Evde Ne ile Beslenir?
Evinizde beslediğiniz yavru kedilere haftasına uygun olan süt tozları veya mamaları verebilir onu biberonla besleyebilirsiniz.
4- Yavru Kedi Nasıl Beslenir Kuru Mama Verilir mi?
Yeni doğan yavru kediler kuru mama yemeye uygun değildir. Tam tersine özel süt tozları ve biberon ile beslenmelidir. Kuru mama tüketmek için 1,5 – 2 aylık olmaları gerekir. Sütten kuru mamaya geçişte yaş mamadan faydalanılarak yararlanılabilir.
Dilerseniz kişi ve toplumların kadın bedenlerine yönelik algılarını öğrenmek için “kadın beden algısı ve güzellik idealleri: Eşsiz cazibenin sırları” başlıklı yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.
Bir Cevap Yaz